Riport Szécsényi Ilona gyermekorvossal :

Mi is az a HPV vírus?

Human papillomavirus, csak embert betegít meg, papilloma a szemölcsös elváltozást okozó vírus voltára utal. A legnagyobb gondot a szemölcsös elváltozás mellett a méhnyakrák előidézésével okozza. 99,7 %-ban bizonyított, hogy a bajt ez a vírus okozta.

Kiket érint az akció?

A kijelölt korcsoport úgy lett megválasztva, hogy még az aktív szexuális élet megkezdése előtt, tehát a HPV vírus fertőződés lehetősége előtti korosztályból kerüljenek ki az oltásra jogosultak. Így az 1996 január 1. és 1997 december 31-e között született leánygyermekek kaphatnak támogatást.

Ennek a vírusnak igen sok fajtája létezik, ezek közül néhány jelent igen nagy százalékban veszélyt. Melyek a veszélyes törzsek, és melyek esetében nyújt védelmet az oltás?

A HPV vírus 16 és 18-as szerotípusa esetében igazolt, hogy a méhnyakrák kiváltásában szerepet játszik, illetve a szemölcsös elváltozásokért a 6-os és a 11-es típus a felelős. A vődőoltás mind a szemölcsös, mind az invazív, méhnyakrákot okozó fertőzés ellen nyújt védettséget.

Ez egy nagyon korszerű és új metodikával előállított védőoltás, magát a vírust és egyáltalán egy alkotóelemét sem tartalmazza, tehát megbetegítő hatása nincs. Hosszú ideig történik ezeknek a védőoltásoknak a kifejlesztése, hazánkban évek óta rendelkezésre áll, de sajnos a társadalomfinanszírozási rendszerbe még nem került bele, és nem került be a nemzeti oltóprogramba sem, így a teljes árat kell kifizetni érte. Három oltásra van szükség a teljes védettség kialakításához, amely közel 90.000.- Ft-ba kerül támogatás hiányában.

A tahitótfalui önkormányzat mekkora részét vállalta át ennek az összegnek?

Az adott korcsoport részére a három oltás kifizetéséből kettőt felvállalt és a megmaradt egy oltás költsége is kedvezményes áron érhető el. Így egy család részére kb. 20.000.- forintba kerül. A jogosultak az egészséges tanácsadóban kapják meg az oltást.

A jelentkezési határidő március 19., az oltás időpontja pedig április 7. és 8.