A polgármester hangsúlyozta, a mostani nem egy kötelező fórum, hanem egy nulladik esemény a rendeletalkotási folyamatban.  Ez most ennek a folyamatnak előte levő alkalom, tehát mielőtt a rendelet módosító tervezet megalkotásának nekiáll az építész iroda és a hivatali munkatársak, szeretnénk  megtudni, hogy mit gondolnak önök a rendeletőrl és a módosításról.  Később, miután megtörtént a felülvizsgálat és elkészítették a módosítás tervezetét, újabb lakossági fórumot tartanak, ahol a már kész anyagot véleményezheti a lakosság – emelte ki a polgármester.

 

Ezt követően Szondi Zsuzsanna főépítész tájékoztatott arról, hogy tulajdonképpen mi is ez a rendelet, miért készült, milyen körülmények teszik szükségessé, illetve az elfogadásának mi a menete.  A jelenleg hatályos településképi rendelet 2017 decemberében született meg, azóta elkészült az új építési szabályzat, továbbá néhány országos előírás is változott, emiatt is szükséges a rendelet felülvizsgálata, módosítása – mondta a főépítész. A módosítást tekintve azonban az önkormányzat keze meg van kötve, mivel számos hatóság véleményét is figyelembe kell venni, továbbá semmilyen ágazati jogszabállyal ellentétes rendelkezést sem tartalmazhat. Visegrádon pedig igen jelentős korlátozások vannak érvényben mind műemléki, mind környezetvédelmi szempontból.

 

A főépítész ismertetőjét követően lakossági hozzászólások, kérdések következtek. A legtöbben a napelemek, napkollektorok felhelyezésének szigorú szabályozása ellen szólaltak fel.

 

A fórum végén a szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a rendelettel kapcsolatos javaslatokat írásban is el lehet juttatni az önkormányzathoz április 9-én 16 óráig személyesen, levélben, vagy a visegrad@visegrad.hu e-mail címen.

 

A közel három órás lakossági fórum teljes felvétele megtekinthető kommentár nélkül című műsorunkban, illetve honlapunkon.