Közélet
2012 Aug 27 15:05
Helyben termelt és őrölt búzából készítették a kisorosziak a Szent István-napi kenyeret
Videó letöltése
Az államalapítás napját egyben az új kenyér ünnepének is nevezzük, kapcsolódva az aratási időszakhoz és a tiszta búzához. Kisorosziban 3 éve új hagyományt teremtettek azzal, hogy az ünnepi kenyeret kizárólag helyi összetevőkből és a helyiek segítségével készítették el Szent István napjára.
A kisoroszi új kenyér sütésének minden egyes lépése nevesítve van -mondta Futaki József a művelődési ház vezetője. A liszthez a búzát Molnár Csaba polgármester, Jenei Zsigmond és Benedek Károly gazdálkodók adták. Mivel Jenei Zsigmond saját kézi malommal is rendelkezik, ő őrölte lisztté a búzát. A kenyér Szily Boldizsár saját építésű kemencéjében sült, és Antal Sándor pékmester dagasztotta Golyha Noémi segítségével. Az ünnepélyen Nádasdy-Csontos Elek alpolgármester a művészet és a kenyér közötti párhuzamot elemezte beszédében, majd a falu lelkésze Pályi Péter megáldotta a kenyeret.
Hozzászólás { 0 }
Komment írása
Támogatók: