Azt gondolná az ember, hogy Dunabogdányban, a bánya melletti úton felfelé haladva, már csak az erdő élőlényeivel találkozhat. Ám 1-2 kilométer megtétele után egy kis faházhoz érkezik a vándor, ahol vadak helyett háziállatokat, tyúkokat, kutyákat és lovakat talál. A civilizációtól távol, ám nem civilizálatlan körülmények között él 6 éves kislányával Török György és Mészáros Imola, aki idén Dunabogdányt képviselete a Nemzeti Vágtán.

Mészáros Imola Füzesgyarmatról származik, elmondta a szerelem hozta őt Dunabogdányba, ahol már közel 8 éve él párjával, a freehorsestyle – azaz a felszerelés nélküli lovaglás rekorderével Török Györggyel. 

Mészáros Imola társa a Nemzeti Vágtán a 8 éves, 75%-os angol telivér, Szeder volt. A lovat egyik ismerősük, a Balassagyarmati Adamek Károly baráti szívességből adta oda versenyre. Szederrel azonban nemcsak a Nemzeti Vágtán találkozhatott a közönség,  Herendi Gábor Kincsem című történelmi kalandfilmjében a címszereplő legnagyobb riválisát játszotta. Mint Imolának – aki kétszer indult szülőfaluja képviseletében – a hátasnak sem ez volt az első vágtája. Ám Imola kiemelte mindketten ezen a közös versenyen érték el a legjobb eredményüket. 

A ló felkészítésének helyszínei a Visegrádi-hegység erre alkalmas területein voltak. A technikai képzés a lovarda melletti 4 évszakos pályán folyt, az intervallumos edzéseket pedig a Bogonháti-dűlő emelkedőin tartották. Mészáros Imola elmondta, ahhoz, hogy a lónak meglegyen a megfelelő állóképessége a versenyre kilométereken keresztül kellett emelkedőn felfelé vágtáznia. 

A versenyt követően Szeder még nem került vissza gazdájához. Dunabogdányban végezte el a levezető munkát, és kapott egy hat hetes méregtelenítő kúrát, amelyet követően téli pihenőre vonul. A felkészülés és a verseny folyamán ló és lovasa között különleges kapcsolat alakult ki, még az is felmerült, hogy esetleg megvásárolják Szedret – mondta el Mészáros Imola. A jövő évi Nemzeti Vágtával kapcsolatban pedig elárulta, hogy ismét nyeregbe szeretne szállni Dunabogdány színeiben Szederrel.